Biografie

Maarten

Ik ben geboren op 3 juni 1948 in Enschede en ging naar het Klein-Seminarie Apeldoorn, waar ik mijn gymnasiumopleiding deed. Daar kwam ik via de koorzang en vioolles in de muziek terecht, werd koordirigent en begon mijn eerste liedjes te maken. Daarna werd blokfluit mijn hoofdinstrument. Ik brak de theologiestudie na 4 jaar af en ging naar de Sociale Akademie in Den Haag. Hier volgde ik een opleiding tot onderwijsopbouwwerker. Ik kwam in 1973 door mijn stage in Leiden terecht en woon daar nog steeds.

In Leiden werd ik dirigent van het strijdkoor de Eenheid en lid van de Nederlandstalige popgroep Grote Bluf. In 1981 begon ik samen met o.a. Michael van Hoogenhuyze de muziekgroep Dempsey, die vanaf de eerste CD (in 1999) optrad in de samenstelling Ferry Rigault, Michael van Hoogenhuyze en ik.

Omdat ik geïnteresseerd was (en nog steeds ben) in vele diverse stijlen en culturen in de muziek, speelde ik in die tijd vier jaar in de Folkband Noordfolk en in een band Sobri (ontstaan in het Asielcentrum) met o.a. drie Algerijnse muzikanten.

Ook speelde ik enkele jaren fluit en viool in de Marokkaanse band Thidrin, die eigen songs schreef in het Tammazigt, de Berberse taal uit Noord-Marokko.

Dempsey is de meest constante factor geweest in mijn muzikale band-activiteiten. Liedjes van gedichten maken is een behoorlijke vaardigheid van me geworden.

Naast Dempsey begon ik met de accordeonist Raphael Martirossian het Duo Komitas met muziek uit Oost en West.

Na enige tijd kwam Kamil Abas daarbij, hij speelde Gigek en Rewap (later vervangen door Tamboura) en we werden Trio Kamara (Kamil Maarten Raphael). Op dit moment zijn we Kamara & Friends: Diana van den Driessche (zang) en Rik van Boeckel (percussie) hebben zich bij de groep gevoegd.

Omdat ik merkte, dat ik in Dempsey maar gedeeltelijk mijn muzikale ideeën kon verwezenlijken, begon ik met het maken van een solo-CD, getiteld “Reiziger”.
Ik kreeg de kans om in de studio van mijn zoon, de filmkomponist Herman Witkam, met zijn hulp dit project te realiseren en ben er gedurende twee jaar, vaak met diverse muzikanten (buiten Herman en mij elf anderen) opnames wezen maken.

Omdat Herman naast componist ook gediplomeerd studio-engineer is, had ik het volste vertrouwen in een mooie mix en mastering van dit product en die verwachting is volledig uitgekomen.

Door deze CD ben ik feitelijk in twee vaste bands terechtgekomen, Kamara (al eerder genoemd) en de band Heet.
Deze laatste band is een pop/rockgroep, waarvoor ik ook een aantal teksten op muziek heb gezet, o.a. van de dichter Jan Arends. De naam van de band is ontstaan n.a.v een nummer ”Wat heet” dat ik ooit gemaakt heb voor een Buurtfilm, gemaakt door Gideon Roggeveen. De titel van deze film was “Heet”.